De luchtkwaliteit in Nederland is verre van optimaal. Dat geldt zeker voor de grote steden. Het afvangen van fijnstof keert daarom regelmatig terug op de agenda van veel gemeenten. De luchtkwaliteit is in Arnhem al langer een belangrijk discussiepunt. Nadat onderzoek van ingenieursbureau RoyalHaskoning bevestigde dat de lucht in de stad ongezond is, stemde een raadsmeerderheid begin maart voor een milieuzone.
Carlo van der Borgt, woordvoerder van de wethouder van Milieu, licht toe dat Arnhem daarmee vooral inzet op het wegnemen van de vervuilende bron en niet op beplanting. „We planten geen extra bomen aan, omdat dat volgens ons onvoldoende bijdraagt aan de luchtkwaliteit. We zetten groen wel in voor klimaatadaptatie, bijvoorbeeld om de temperatuur in de stad te verlagen of om water te bergen. Maar niet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het instellen van een milieuzone blijkt de meest effectieve maatregel.”
Na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is Arnhem daarmee de vierde stad met een milieuzone voor personenauto’s. Dieselauto’s van voor 2004 mogen vanaf 2019 het centrum niet meer in; dieselauto’s van voor 2006 mogen dit alleen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen. Daarmee hanteert Arnhem de strengste regels en geeft de stad een duidelijk signaal af.
Te weinig effect
Ook in Rotterdam wordt groen niet actief ingezet om de luchtkwaliteit te verbeteren. „Diverse onderzoeken laten zien dat groen fijnstof afvangt, bijvoorbeeld bij soorten met kleverig blad. Maar het heeft te weinig effect om het echt als maatregel in te zetten”, zegt Patricia Timmerman, adviseur luchtkwaliteit en werkzaam voor de afdeling Stadsontwikkeling.
Bovendien kunnen grote bomen er volgens haar juist voor zorgen dat fijnstof blijft hangen, waardoor de luchtkwaliteit onder de bomen verslechtert. „Groen speelt dus geen eenduidige rol en daarom zetten we het niet actief in om de luchtkwaliteit te verbeteren.”
In plaats daarvan pakte de gemeente het probleem bij de bron aan door in 2015 een milieuzone in te stellen. Ook voerde ze een subsidieregeling in voor de sloop van oude, vervuilende auto’s. En hoewel Rotterdam nog altijd de nodige knelpunten kent, hebben de milieuzone en sloopregeling er inmiddels voor gezorgd dat de lucht in de stad gezonder is geworden. Zo nam de uitstoot van roet en stikstofdioxide tussen eind 2015 en eind 2016 af met respectievelijk 29% en 12%. „Het inzetten op minder en schoner verkeer is volgens ons effectiever dan maatregelen die de luchtkwaliteit misschien zouden kunnen verbeteren.”
Volgens Timmerman neemt dit alles niet weg dat mensen in stedelijk gebied wel behoefte hebben aan groen. „Het draagt wel bij aan de beleving van de omgeving; we zetten groen dus wel in om de stad aantrekkelijker en leefbaarder te maken.”