Nationale Boomfeestdag is woensdag 15 november in Amstelveen uitgebreid gevierd. Onder luid gejuich plantte Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof, de ’eerste’ boom bij sportpark Wimbledonpark.
Ruim 900 kinderen gingen haar ’s morgens vroeg al voor door op zeventien schoolpleinen ook bomen te planten. In totaal zijn op Boomfeestdag 200.000 bomen in heel Nederland geplant.
Na Zundert vorig jaar was het dit keer de beurt aan de gemeente Amstelveen om de Nationale Boomfeestdag te vieren. Dit jaar was het thema ‘Opgroeien met bomen’. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen schonere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten, is het idee achter dit thema volgens de organisatie.
Naast de vele kinderen en demissionair minister Van der Wal waren onder andere Marleen van den Ham, directeur-bestuurder Stichting Nationale Boomfeestdag, Floor Gordon, wethouder Groen en Natuur- en Milieueducatie in Amstelveen, burgemeester Tjapko Poppens en kinderburgemeester Milanka van de partij.
Zaadje is geplant
Zij benadrukten allemaal het belang van bomen in de openbare ruimte en particuliere tuinen. „We moeten de balans tussen economie en natuur weer terugbrengen, want die is nu zoek. Voor ons allemaal ligt er de uitdaging om woonwijken, tuinen, schoolpleinen, parken en sportterreinen te vergroenen met bomen en struiken. Als we allemaal meer natuurinclusief denken en handelen, komen we al een heel eind. Ik ben ontzettend blij en trots dat de jeugd hier zo goed mee bezig is. Het zaadje is geplant!”, aldus Van der Wal tijdens een paneldiscussie onder leiding van gespreksleider Joost Hoebink, tevens ambassadeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag.
Geen bomen kappen
Kinderburgemeester Milanka was op de Boomfeestdag als ’razende reporter’ actief en bezocht een paar workshops waaraan basisschoolleerlingen konden meedoen. Zo was ze bij de workshop ’Bos van mijn dromen’ waarbij kinderen onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer hun ideale bos mochten ontwerpen. Twee kinderen vertelden hier iets over: de een wilde een bos met veel dieren en de ander een bos waar vooral geen bomen worden gekapt.
Wethouder Gordon presenteerde ook de BoomBox, een leskist die speciaal voor deze Boomfeestdag is ontwikkeld. De box bevat allerlei materialen waarmee kinderen de ontwikkeling van een boom vijf jaar lang kunnen monitoren, zoals een verrekijker, handschoenen en een stethoscoop. „Daarmee kunnen ze luisteren naar de sapstroom in de boom.”
Drassige grond
Na de paneldiscussie en vragenronde was het de beurt aan de genodigden om samen met de kinderen de ’eerste’ boom, een resistente iep, te planten langs de sportvelden aan het Wimbledonpark. Kaplaarzen waren dit jaar zeker nodig, gezien de vele regen die de laatste tijd is gevallen. Voor in elk geval de kinderen was dit geen enkel probleem, want zij stampten er vrolijk op los in de drassige grond.
Naast de rij iepen plantten de basisschoolleerlingen ook honderd bomen uit hun eigen Bomenschool. Deze ’school’, die in 2020 werd opgericht in Amstelveen, bestaat uit twee schooltuinen. Op deze kweeklocaties zijn destijds 1.500 bomen geplant en een deel van deze jonge bomen is zo hard gegroeid dat ze op de Boomfeestdag al verplant konden worden.
2024: Jaar van het Bos
Op de Boomfeestdag kondigden Van der Wal en SylvoThijsen, directeur van Staatsbosbeheer, ook aan dat 2024 het Jaar van het Bos wordt. Volgend jaar viert Staatsbosbeheer het 125-jarig jubileum. Het Jaar van het Bos moet de waarde van bomen en bos benadrukken en het bewustzijn over het belang van duurzaam bosbeheer vergroten.