Log in om toegang te krijgen tot het magazine
Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Vul een zoekterm in om te zoeken binnen alle publicaties.
Log in om toegang te krijgen tot het magazine
Tekst Peter Bennink
Foto's Zoontjens Boomverzorging
Zoontjens Boomprojecten won dit voorjaar de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs, medewerkers hebben dit jaar als eerste het nieuwe certificaat Hijsbegeleider Groen behaald en het bedrijf bestaat dit voorjaar ook nog eens vijf jaar. Tijd voor een gesprek met Arjan Zoontjens en Monique Meuser, eigenaars van het bedrijf in het buitengebied van Roosendaal.
Jullie bestaan vijf jaar, hoe heeft het bedrijf zich ontwikkeld?
Meuser: „We zijn letterlijk aan de keukentafel begonnen, thuis in Bosschenhoofd. Eerst Arjan, ik werkte toen bij nog BSI Bomenservice, Arjan was daar al eerder weggegaan. Na een half jaar kwam ik erbij. Later verhuisden we naar een kantoor in de tuin, de spullen stonden in twee containers. Maar dat werd allemaal te klein. Inmiddels groeiden we ook in omvang, we hebben nu drie man in vaste dienst en een vacature voor een vierde.”
Zoontjens: „We huurden een loods in Oud-Gastel en gingen op zoek naar een plek waar alles bij elkaar zou kunnen. Dat vonden we hier vorig jaar. Een loods voor de spullen, een woonhuis en ruimte voor onze hobby paarden en een eigen arboretum, dat is toch mijn passie. We zitten met smart te wachten tot de bomen uitlopen, want ze zijn dit najaar pas geplant.”
Jullie hebben een vacature voor een boomverzorger, die zijn nu niet makkelijk te vervullen. Hoe pakken jullie dat aan?
Zoontjens: „Ja, dat is een belangrijk punt. Wij zijn ook nog eens op zoek naar een bepaald type boomverzorger. We doen veel verplantingen en leveren bomen in bakken inclusief nazorg. Dat doen we allemaal zelf, dus dat levert wel een specifiek takenpakket op. Veel boomverzorgers willen graag klimmen en zagen. Dat werk hebben wij minder. We willen daarom de mensen die bij ons werken graag aan ons binden. Wij vinden een goede balans in werk en privé heel belangrijk. We hebben daarom vorig jaar besloten om een standaard 4-daagse werkweek in te voeren. De werknemers krijgen de 37 uur die ze daarvoor werkten betaald, maar werken er nog maar 32 uur voor.”
Was dat niet in een keer een klap voor jullie bedrijfsvoering?
Zoontjens: „Ja dat was het wel, maar het kon. En we hebben er geen seconde spijt van gehad. Het heeft ons en de medewerkers heel veel gebracht. En als er bij een groot project eens een keer doorgewerkt moet worden, dan is dat geen probleem. Dat hoeven we dan niet eens te vragen.”
Meuser: „Verder willen we alles netjes geregeld hebben wat betreft veiligheid en certificering. Mensen die bij ons komen werken krijgen ook meteen een opleiding. We hebben een goed functionerend registratiesysteem voor (bijna) ongevallen en verbetermogelijkheden dat we actief gebruiken. We laten ons ook eens in de paar jaar doorlichten door een veiligheidskundige. Het was ook die veiligheidskundige die ons genomineerd had voor de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs. We zijn een klein bedrijf maar pakken de procedures aan als een groot bedrijf.”
Een van die opleidingen die jullie medewerkers gevolgd hebben is die tot hijsbegeleider groen. Wat houdt dat in?
Meuser: „Wij werken veel met hijskranen en dat is best een vak apart. Hoe communiceer je met de machinist bijvoorbeeld, hoe bevestig je de boom etc. Toen ben ik eens gaan kijken of daar misschien ook een opleiding voor is. Na wat telefoontjes kwam ik erachter dat V-TAS en Helicon toevallig net bezig waren om zo’n opleiding in elkaar te zetten. Wij waren de eersten die die cursus volgden.”
Zoontjens: „Dat waren twee hele leuke dagen. Ik heb natuurlijk al 25 jaar ervaring met bomen en hijskranen, maar toch waren er weer nieuwe dingen te leren. Bijvoorbeeld over hoe je een strop om een boom bevestigt. Wij haalden die er altijd twee keer doorheen, maar dat bleek helemaal niet te mogen. Als je de tweede lus boven de eerste bevestigt, dan mag het weer wel. Ook weten we nu beter aan welke regels de spullen allemaal moeten voldoen. Andersom konden wij de cursusleiders ook het een en ander leren. Bijvoorbeeld over het communicatiesysteem in onze helmen en over hoe je een boom het beste op een dieplader kunt laden.”
Externe Links
Vorige Edities
Colofon
Nieuwsbrief