Onderzoek naar bomensterfte MH17-monument

Onderzoek naar bomensterfte MH17-monument

Tekst Peter Bennink
Beeld Ralph Mens

Zo’n kwart van de bomen in het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is dood, ontdekten betrokkenen eerder dit jaar. Sjaak de Ligt, mede-initiatiefnemer en projectleider bij Stichting Monument MH17 verwacht in de eerste helft van oktober de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak of oorzaken hiervan. 

Volgens De Ligt liet een flink deel van de bomen, nadat ze in het voorjaar waren uitgelopen, in mei en juni zijn blad weer vallen. Nabestaanden zijn daarop geïnformeerd dat er iets met de bomen aan de hand was. In het ontwerp van het monument is voor ieder slachtoffer van de vliegramp een eigen boom aangeplant.

Onderzoek

Momenteel wordt onderzocht wat de oorzaak is van de bomensterfte. Het onderzoek is gericht op vier mogelijke oorzaken: het plantmateriaal, de wijze van planten, de samenstelling van de bomengrond en de waterhuishouding op het terrein.

Het monument bestaat uit een opgebracht grondlichaam van 3 meter hoog, de bomen staan dus op 0-3 meter boven het maaiveld. Zowel een aantal bomen dat op maaiveld staat als een aantal dat hoger op het grondlichaam staat heeft het loodje gelegd.

Bij de aanleg was er flinke tijdsdruk, waardoor niet altijd de ideale werkvolgorde kon worden gehanteerd. Dit zou mogelijk op bepaalde plekken tot structuurbederf hebben geleid. De bomen werden na een nat najaar en een vorstperiode laat in het plantseizoen (eind maart) geplant in een eveneens natte periode. De inboet na het eerste groeiseizoen (2017) was iets meer dan 10%.

Hitte en droogte

De Ligt vermoedt dat de warmte en droogte het afgelopen jaar niet te maken hebben met de uitval: „De meeste bomen hadden er al een groeiseizoen op zitten en ze staan allemaal aan de druppelbevloeiing. Bovendien lieten de bomen hun blad al in mei-juni vallen, voor de ernstigste hitte en droogte.”

Waarschijnlijk worden in december nieuwe bomen aangeplant. De nabestaanden worden uitgenodigd om hier weer bij aanwezig te zijn.  


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.tuinenlandschap.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Onderzoek naar bomensterfte MH17-monument

  Vorige

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.tuinenlandschap.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Onderzoek naar bomensterfte MH17-monument

  Volgende

  1.