Machines en materialen: Biodiversiteit behouden met Rema EnviScrapE T150 (copy) (copy)

Biodiversiteit behouden met Rema EnviScrapE T150

 

De messen op de maairotor maaien de heide en andere begroeiing af en versnipperen dit tot kleine stukjes. Dit materiaal wordt via de tussenas op de afvoerband gebracht.

Tekst en Beeld: Johan Simmelink

Heidevelden behoren tot de belangrijkste semi-natuurlijke cultuurlandschappen. Deze velden vragen onderhoud om unieke flora en fauna te behouden. De Rema EnviScrapE T150 is een machine die dit onderhoud uitvoert door de heide af te maaien. Voor behoud van biodiversiteit op heidevelden is het noodzakelijk dat de heide regelmatig wordt gemaaid.

De Rema EnviScrapE T150 wordt achter een trekker met een vermogen van 86 kW (115 pk) gekoppeld die via de aftaktussenas de maairotor en de hydraulische pomp aandrijft. Afhankelijk van de hoeveelheid begroeiing stel je de hoogte van de maairotor in met de hydraulische cilinder in de trekdissel. Staat er veel begroeiing, dan kun je dit laag voor laag maaien.

De maairotor heeft een wokkelvorm, zodat het gevraagde vermogen constant is. Dit geeft minder trillingen aan machine en trekker. Nadat het bovengrondse materiaal is verwijderd, kan ook de humuslaag worden opgenomen. Dit wordt chopperen van de humuslaag genoemd. „Wij hebben in overleg met Staatsbosbeheer deze machine ontworpen om heide gemakkelijker te kunnen onderhouden in vergelijking met afplaggen met een graaf­machine. Met deze machine kunnen we eerst het bovengrondse materiaal verwijderen en daarna de humuslaag tot aan de eerste zandlaag”, vertelt Piet Regnerus van Rema Machines.

Door eerst bovengronds te maaien ontstaat de mogelijkheid om een scheiding in het restmateriaal te maken. Het versnipperde bovengrondse restproduct bestaat uit grovere delen en kan weer voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Bij het chopperen van de humuslaag krijg je een fijner product dat kan worden gecomposteerd of toegepast als bodemverbeteraar.

„Bij oudere heidevelden met andere begroeiing maaien we deze begroeiing eerst af met de Rema EnviScrapE 150 en daarna chopperen we de humuslaag. Dit doen we niet overal, zodat er een vlekkenstructuur ontstaat waardoor de biodiversiteit op onze heidevelden heel verschillend blijft. Het afgemaaide grove materiaal gebruiken we op ruiterpaden”, zegt Jan van der Bij, boswachter bij Staatsbosbeheer.

Rema EnviScrapE T150

 

Benodigd vermogen – 86 kW(115 pk)
Werkbreedte – 150 cm
Maairotor – wokkelvorm
Mesbreedte – 7 cm
Transportband – 1,5 m in lengte verstelbaar
Gewicht – 2.800 kg

Rema Machines
(0518) 412 956

www.remamachines.com

Maairotor

De maairotor heeft een wokkelvorm en op de maairotor zitten vier rijen messen die de begroeiing maaien. Onder de maairotor zit een metalen plaat die de functie van tegenmes heeft. Door de geringe ruimte wordt het afgemaaide product in kleine stukjes geslagen. De vorm van de as en de messen brengen het afgemaaide product onder de rotoras door naar achteren.

Tussenas

Het afgemaaide materiaal komt van de rotoras voor de tussenas. Deze tussenas bestaat uit een as waarop 4 bladen zitten die het afgemaaide materiaal meenemen en op de afvoerband brengen. Vooral bij nat materiaal zorgt deze tussenas voor een betere doorvoer van het ­materiaal en ontstaat er een homogener product op de afvoerband.

Diepte-afstelling

 

Voor het afmaaien van de begroeiing en het chopperen van de humuslaag stel je de machine in hoogte af met een hydraulische cilinder in de trekdissel. Met de achterste hydraulische ­ cilinder laat je de machine zakken tot de rol voor de achteras over de grond loopt. Deze rol zorgt samen de met wielen dat de bodemdruk van de machine laag blijft.

Afvoerband

 

Met de afvoerband breng je het materiaal op een kipwagen. De afvoerband schuif je tijdens transport helemaal in en tijdens het maaien kun je deze op de gewenste lengte zetten. De lengte kun je 1,5 m langer maken, maar is afhankelijk van de soort kipwagen waarmee je het gemaaide product opvangt en afvoert.

Hydrauliek

 

De trekker drijft de maairotor mechanisch aan. De bediening van alle functies van deze machine doe je met het gesloten hydraulisch systeem dat op de machine is gebouwd. Het hydraulisch systeem is gevuld met biologische hydrauliek olie.


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.tuinenlandschap.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Machines en materialen: Biodiversiteit behouden met Rema EnviScrapE T150 (copy) (copy)

  Vorige

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.tuinenlandschap.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Machines en materialen: Biodiversiteit behouden met Rema EnviScrapE T150 (copy) (copy)

  Volgende

  1.